• Masal Terapisinin Çocuklar İçin Faydaları

    Masal Terapisinin Çocuklar İçin Faydaları

     Masal Terapisi çocuklar için teröpotik amaç için kullanılmakta olan başarılı bir yöntemdir. Diğer psikolojik tekniklere de yardımcı olmasıyla sık sık kullanılan masal terapisi; olaylar ve karşılıklı ilişkiler felsefesi alanı ile alakalı ve oldukça başarılı bir yöntemdir.

     Masal terapisi; eğitim, davranış düzeltme, yetiştirme ve karakterlerinin gelişimi, sorunların esas kaynağını bulmak adına çocuk masallarının kaynaklarından ve içeriklerinden yararlanan bir psikoloji yönüdür. Yeni sosyal yetenekler ve çocuğun ailesi ile olan ilişkilerini geliştirmesini öğretir. Masal terapisi, çocuğun kendine olan saygısını ve güvenini geliştirme yönünde etki gösterirken yeteneklerinin de farkına varmasını sağlar.

    Masal terapisi yöntemi sayesinde çocuklar sözcükleri kullanmak yerine masal ve materyalleri ile kendini ifade edebilmeyi, günlük hayatta tek başına baş edemediği sorunları çözebilmeyi ve olumsuz davranışlarının önüne geçmeyi öğrenir. Masal Terapisi yalnızca masal okuma şeklinde uygulanan bir yöntem değildir. Masal terapisinin esas hedefi terapiyi alan çocuğun kendini duygusal anlamda iyi hissetmesini başarmaktır. Masal terapisi yöntemleri ile çocuklar duygularını tecrübe edinmeyi ve onları etkin bir şekilde ifade etmeyi öğrenir. Masal terapisi sayesinde çocuklarda empati duygusu ve diğer kişilerin düşünce ve duygularına saygılı olmayı öğrenirler.

    Masal Terapisi Neden Kullanılır?


     Masal terapisi genel olarak çocuklara yönelik hazırlanan ve uygulanan bir yöntemdir. Masal terapileri, 3-13 yaş aralığında olan çocuklar için uygulanan bir yöntemdir. İçsel dünyada yaşanılan problem ya da soruna dair belirtiler göstermekte olan bir çocuğa, oyun terapisi çeşitlerinden biri uygulanır. Çocuklar, yetişkinler kadar kendilerini ifade edecek kelimelere ve düşüncelere henüz sahip olmadıkları için, uygun oyun terapilerinden biri seçilerek tedavi için kullanılır. Masal terapisi yöntemi bu konuda en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Masal ve masal materyalleri ile çocuğun kendini herhangi bir baskı olmadan ifade etmesi için kullanılan bir yöntemdir. Buradaki esas hedef travmatik olay, durum ya da sosyal kaynaklı bir problem yaşamakta olan çocuğun, bilinç ve bilinç dışı durumlarını açığa çıkarabilmesine yardımcı olmaktır. Bu terapi yöntemi, travma, sosyal kaygı bozukluğu, boşanma sonrası stres bozukluğu ve davranış bozukluğu problemlerinden birini yaşamakta olan çocuklar için uygulanır.

    Masal terapisi yönteminde, ilk olarak uygun masal ortamı ve materyaller hazırlanır. Profesyonel eğitim almış ve tecrübeli masal terapisti, en uygun masal okumalarını terapiyi alan çocuğa aktarır ve çocuğu bu süreç içinde gözlemler. Terapi süresince; masal çizimleri, masal materyallerini seçme ve kullanma yöntemleri ve masal okuma esnasında çocuğun duygu durumları izlenir. Terapi esnasında, çocuğun yaşadığı duygusal problemler ve zorluklar, bir şekilde kendini belli edebilir. Bu sebeple de masal terapisti, doğru gözlem ve değerlendirmeler yaparak uygun terapi yöntemlerini uygulamaya başlar.

    Çocukların gelişim aşamalarının doğru ve sağlıklı ilerlemesi adına masal terapisi en başarılı terapi yöntemlerinden biridir. Çocuk, bu terapi sayesinde kendi dünyasını terapiste; benzetme, dolaylı aktarma, eşleştirme ve soru gibi faktörler aracılığı ile gösterir. Seans esnasında kullanılan metafor ve simgeleri ise terapist her seansta detaylı bir şekilde inceler. Ailelerin diğer yöntemlere göre daha çok güvendiği ve tercih ettiği masal terapisi yöntemi, iyi bir eğitim almış tecrübeli kişiler tarafından verildiği takdirde oldukça faydalı bir yöntemdir.

    Kimler Masal Terapisti Olabilir?


     Yüz yüze ve uzaktan online eğitim şeklinde verilen masal terapi eğitimlerine katılmak ile yetkin bir masal terapisti olmak aynı kavramlar değildir. Masal terapisti olabilmek için psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, çocuk gelişimi ve psikoterapi alanlarında meslek icra ediyor olmak gerekir. Terapiyi uygulama yetkisi için bu alanlarda bir meslek sahibi olmak şarttır. Bu meslekleri icra eden kişiler gerekli eğitimleri alarak masal terapisti olabilirler.